BLOG 1: “Je bent de enige die dát opvalt”

“Wie is dat!?” riep ik vanaf de overloop als er bezoek voor mijn ouders aan de deur stond. Een kerstpakket was ook niet veilig voor mij, ik stond al met een schaar in de aanslag als het pakket naar binnen werd gedragen. En nog voor de voortent was opgezet had ik de gehele camping al verkend. Nieuwsgierig was ik toen al, en nu is dat eigenlijk nog steeds zo. Daarom hou ik van interviewen, het maken van portretten en documentaires: om meer over een onderwerp en mensen te weten te komen. Maar dat beperkt zich niet alleen tot mijn werk…

Tandarts
Bij de tandarts viel me op dat er de ene keer Sky Radio werd gedraaid en de andere keer klassieke muziek. Ik vroeg m’n tandarts hoe dat precies zat. Ze was even stil… en legde vervolgens uit dat ze het liefst alleen maar klassieke muziek zou willen draaien, maar dat haar assistenten daar toch iets minder enthousiast over waren. Dus er werd een compromis bereikt: maandag, dinsdag en woensdag wordt er popmuziek gedraaid, en de andere twee dagen klassieke muziek.

Tijdens de behandeling doe ik altijd mijn ogen dicht, zo ongemakkelijk mochten we elkaar aankijken tijdens de controle. Dat vertelde ik haar, en vroeg of ze daar eigenlijk op let: of mensen naar háár kijken. “Daar let ik niet op, ik ben eigenlijk alleen maar met het gebit van de persoon in de stoel bezig” zei ze.  Een half jaar later bij een volgende controle vertelde ze me dat ze sindsdien iedereen in de ogen kijkt. Oeps.

Pretpark
Tien enorme gele parasols staan er op het terras van een Brabants recreatiepark. Niet te missen dat hier Lipton Ice Tea wordt verkocht. Echter als je IceTea besteld krijg je FuzeTea, een nieuw merk ijsthee van CocaCola. Eens even navragen hoe dat zit. De eigenaresse van het park vertelde dat ze waren overgestapt. “CocaCola heeft allerlei merken frisdrank zoals Fanta, Sprite en Dr Pepper. Lipton Ice Tea valt er niet onder. Maar CocaCola deed zo’n goede deal, dat we zijn overgestapt. Je bent echt de enige die het opvalt, Chiel!’’ Dat beschouw ik maar als een compliment.

Vraag het dan gewoon!
Maar eigenlijk gaat het zo de hele dag door, heel vervelend voor vrienden en familie soms. “Gaat ie weer!” klinkt het dan. En vervolgens achteraf: “Best wel interessant, ik vroeg het me ook al af.”  Vraag het dan gewoon!. Nu heeft een vriend van me een rijlespakket van kortingswebsite Groupon gekocht. 15 lessen inclusief examen voor 299 euro. Maar over drie maand is er pas plek, de eigenaar had zoveel aanvragen gekregen en is de enige rijinstructeur van het bedrijf. Ik vraag me dan direct af hoe je voor zo’n laag bedrag (nog geen 20 euro per les!) de rijlessen aan kunt bieden. Worden ze na die 15 lessen ineens heel erg duur of zit er een ander addertje onder het gras? “ Zou je dat aan hem willen vragen tijdens je eerste rijles?” vraag ik hem. Hij denkt er nog over na….