Chiel Overkamp

Documentaires, portretten en werk in opdracht dat ik maak gaan over gewone mensen en wat hen bezighoudt. Altijd met humor en respect. Belangrijk vind ik dat ik de geportretteerde in zijn/haar waarde laat. Het meeste plezier haal uit de omgang met de mensen met wie ik en die ik film. Dit kan voor zowel een portret of promotiefilm zijn. Om mensen in beeld te laten zien zoals ze écht zijn, ongedwongen en op hun gemak. Om vervolgens van een idee een video te creëren.

Na een technische vakopleiding aan het ROC van Twente ben ik in 2010 in Breda begonnen aan het AKV St.Joost. Hier ontdekte ik mijn eigen stijl van filmmaken en  liep ik een half jaar stage bij documentairemaker Frans Bromet. In 2014 ben ik afgestudeerd in de richting ‘Documentaire Film’. Mijn documentaire achtergrond komt terug in de video’s die ik in opdracht maak. De mens staat altijd centraal. Het gaat om echte mensen en echte situaties.

Sindsdien werk ik als freelance filmmaker. Ik maak documentaires, portretten, promotiefilms reportages en dronebeelden. Na mijn afstuderen heb ik voor Docwerk (een werkervaringsplek voor afgestudeerde filmmakers) 4 korte documentaires gemaakt over Brabantse kunstenaars. Daarna kwam een grote wens na mijn studie uit: een eigen documentaire maken over het reilen en zeilen achter de schermen bij een klein pretpark.  &Bromet (Silvia Bromet) produceerde de serie en Omroep Brabant zond 6 afleveringen uit.  Dit smaakte naar meer! Momenteel ben ik bezig met een vervolg waarbij er een compleet nieuw park in Limburg uit de grond wordt gestart. Ook volg ik enkele bewoners die vlak langs snelweg A58 wonen en hun huis uit moeten omdat de snelweg wordt verbreed.

Opleidingen

2010 – 2014 HBO, AKV St Joost, Breda, Audiovisuele vormgeving

documentaire, minor fotografie en webdocumentaire

2004 – 2010, MBO, ROC van Twente, Enschede, Beeld en Media

video, website en animatie

2000 – 2004 VMBO, Het Assink Lyceum,Theoretische leerweg, Haaksbergen

Filmografie

Bosgesprekken – Serie 2 (2021)

10-delige serie portretten, Omroep Brabant

Bosgesprekken – Serie 1 (2020)

10-delige serie portretten, Omroep Brabant

De Billy Familie (2016)

6-delige documentaireserie, 80 minuten, Omroep Brabant

Docwerk (2014/2016)

documentaire/portret, 3 afleveringen van 13 minuten, Omroep Brabant

Niet te stoppen (2014)

documentaire, 23 minuten, Nederlands Film Festival

Persoonlijke eigenschappen

Vrolijk en positief
Geïnteresseerd
Flexibel
Gedreven en gemotiveerd
Doorzettingsvermogen
Creatief
Kwaliteitsbewust
Nieuwsgierig

Werkervaring

2014 – heden   Chiel Overkamp Films, Breda

produceren van programma’s en films voor televisie en online. Ook portretten, promotiefilms, montage en camera in opdracht

2016 – heden   Bromet Film School, Ilpendam

docent cursus ‘Filmmaken’

2015 – heden & Bromet, Ilpendam/Breda

regie, montage en camera voor o.a ‘De Billy Familie’ en ‘2Doc’

2014 – 2016 DocWerk, Den Bosch

werkervaringsplek voor filmmakers, montage, camera en regie voor Docwerk.tv (Omroep Brabant)

2014 &Bromet / Bromet & Dochters, Ilpendam

montage, research, redactie-assistent

2007 – 2008 Elan Producties, Wierden

montage van bedrijfsvideo’s en portretten Stage