Interview over ‘De Billy Familie (2)

Maker uitgelicht | Chiel Overkamp

De jonge filmmaker Chiel Overkamp maakt een nieuwe docuserie ‘De Billy familie’, waarin hij de Brabantse ondernemers Ton en Gerrie Derks volgt die het recreatiepark BillyBird Park Hemelrijk runnen. bkkc sprak met hem en zocht hem op bij zijn werkplek in Incubator Breda, een oud schoolgebouw dat nu wordt gebruikt als kantoorruimte voor startende ondernemers.

 

Fotograaf: Nicole van Meurs

“Dit was vroeger het kamertje van de directeur,” vertelt Chiel terwijl hij zijn kantoor laat zien. Aan de muur hangen uitgeprinte krantenknipsels en foto’s. Op het bureau staan twee grote beeldschermen en ligt het boek Horoscopen voor dummies. “Ja, dat is research voor een volgend idee dat ik heb. Ik geloof er zelf helemáál niet in, maar ik heb een leuk plan om dat te toetsen. Ik wil stellen portretteren die volgens de horoscoop perfect bij elkaar passen en absoluut een relatie zouden moeten hebben. Dan komen we er vanzelf achter of zo’n horoscoop daadwerkelijk klopt.”

Leidt je nieuwsgierigheid altijd tot nieuwe filmprojecten?

“Altijd. Hetzelfde bij de serie over recreatiepark BillyBird Park Hemelrijk: hoe gaat het nou achter de schermen? Je ziet altijd het mooie weer en gelukkige mensen, maar achter de schermen zijn ze natuurlijk druk met veel andere dingen. Is het weer goed genoeg? Zijn er genoeg mensen? Komt het nieuwe speelgebied af voordat het hoogseizoen is begonnen? Ik wil mensen een kijkje geven in een andere wereld. Daarnaast vind ik het mooi wat de eigenaren Ton en Gerrie met hun ambitie hebben bereikt. Al zijn er maar twee mensen die bij het kijken van mijn serie denken: ‘nou, waarom zou ik zelf ook niet eens‘, dan zou dat wel heel mooi zijn. Dat is niet het doel, hoor. Ik wil gewoon een mooie serie maken waardoor mensen het alledaagse even vergeten.”

Want vertel, hoe staat het nu met de serie ‘De Billy familie’?

“Ik heb nu al 19 draaidagen gehad. Aflevering 1 tot en met 5 heb ik in de ruwe versie af. Alleen de laatste moet nog. Zes uur film van één draaidag moet steeds worden teruggebracht naar twee uur, waar uiteindelijk iets van tien minuten uit komt. En dan laat ik het zien aan de creatief producent en mijn coach Silvia Bromet. Zij zegt dan: ‘nog veel te lang’, waardoor er uiteindelijk nog maar drieënhalve minuut in de serie zit. Het is veel werk, maar zo gaat dat. Mijn doel is uiteindelijk wel om er ook een film van te maken; iets van anderhalf uur voor NPO2. In m’n hoofd dan. Eerst even afwachten hoe dit allemaal gaat lopen.”

en dan hopen dat er iets leuks gebeurt?

“Je weet wel ongeveer wat er gaat gebeuren op een draaidag, maar ik zet niks in scène. Ik was er bijvoorbeeld op de dag dat er een nieuw BillyBird-pak kwam. Dan komt er een man om dat uit te leggen en wordt er een uur gepraat over de kleur van de snavel. Of over een nieuwe staart. Als je daar zit, denk je: pff, dit duurt echt lang, maar als anderhalf uur beeldmateriaal gemonteerd zijn tot een minuut of 3 denk ik wel: dit is interessant en grappig. En dan zegt Gerrie ineens: ‘Ja, ik loop zelf ook wel eens rond in dat pak.’ Dus ik vroeg: ‘Mag ik dat filmen?’ ‘Ja, film maar hoor.’ Dus ik Gerrie gefilmd in dat pak. Toen dacht ik wel: nou, dit zijn wel hele mooie beelden.”

Was het moeilijk om dit project op te zetten?

“Je moet er wel wat voor doen natuurlijk. Voordat de financiering van bkkc en Omroep Brabant rond was, heb ik steeds mijn eigen tijd geïnvesteerd. We wisten niet zeker of het allemaal door zou gaan. Nadat Omroep Brabant interesse had en &Bromet de serie wilde produceren hielp Tom Polkamp, de geluidsman, me mee en werd het allemaal veel makkelijker en werd de kwaliteit beter. Iedereen denkt wel: oh, Chiel maakt een film en dat komt hem allemaal wel aanwaaien. Maar alleen met enthousiasme en doorzettingsvermogen gaat er ook echt iets gebeuren. Sommige jonge filmmakers hebben ook goede ideeën voor filmprojecten, maar die nemen niet die stap om er zelf twaalf dagen heen te gaan, niet wetende of het uiteindelijk wel goed gaat komen. Maar ik had er gewoon vertrouwen in. En uiteindelijk kwam het ook goed.”

wat ga je hierna doen?

“Ik ben nu ook al bezig met projecten voor het volgende half jaar, want dit project is natuurlijk al bijna afgelopen. In mei is de laatste draaidag. De toekomst is wel onzeker, maar dat weet ik van tevoren. Gelukkig heb ik veel ideeën. Ik wil nu een film gaan maken over een roddelblad. Wie verraden hun BN’er-vrienden? Hoe gaat dat als je een fotograaf bent en je moet een begrafenis van een BN’er vastleggen? Is dat ethisch verantwoord? Silvia Bromet vond het een goed idee. En Bosgesprekken, een idee dat ik al op school had. Ik zag veel ouderen op bankjes in het bos zitten. De gesprekken met die mensen vond ik heel interessant. Dus daar hebben we ook een pilot over gemaakt die we voor Omroep Brabant gaan presenteren.”

Je advies is: ‘gewoon proberen’?

“Ja, anders gaat er sowieso niets gebeuren. Als filmmaker kan het zomaar zijn dat je opeens geen projecten meer hebt. Mensen zeggen niet van: ‘Hey Chiel, ik heb een idee voor je!’. Je moet wel echt zelf aan de slag, maar dan komen er vanzelf interessante dingen op je pad.”

Gepubliceerd op de website van BKKC